Total vizitatori  007117  

Home    IMC   Blaj   Conducerea    Personal    Elevi    Performante    Regulamente    Baza materiala    Colaborari    Publicatii    Alte structuri    


 


  COLEGIUL NAŢIONAL
INOCHENTIE MICU CLAIN
BLAJ

   

Noutăţi

 

    Anunt post vacant contabil sef

     RUBIX - echipa de robotica

    POST VACANT - informatician

    Ierarhia Admitere 2018

    Presedintele Romaniei la Colegiul Na?ional "Inochentie Micu Clain" Blaj

     Presedintele Romaniei a participat la Conferinta dedicata Centenarului Unirii si Adunarii din 1848, la Colegiul National "Inochentie Micu Clain" Blaj

    ORDIN OMEN SIMULARE EVALUARE NATIONALA si BACALAUREAT 2018

    La Colegiul National ,,I. M. Clain” Blaj au debutat activitatile din cadrul Centenarului UNIRII

    ,,Saptamana fructelor si legumelor” la Colegiul National ,,I. M. Clain” Blaj

    Anunt concurs pentru post contractual vacant temporar pe perioada determinata- ADMINISTRATOR FINANCIAR (contabil sef) 1.00 norma

    ZIUA MONDIALA A EDUCATIEI SARBATORITA LA COLEGIUL NATIONAL ,,I. M. CLAIN” BLAJ

    Anunt concurs pentru post contractual vacant temporar pe perioada determinata- ADMINISTRATOR FINANCIAR (contabil sef) 1.00 norma

   


click here to play the movie

Despre Blaj

       Prima atestare documentara referitoare la Blaj dateaza din 1252, an in care contele Herbord a cumparat domeniul "de la intalnirea Tarnavelor", domeniu denumit in continuare "villa Herbordi". In 1313, fiul lui Herbord, Blasius, a devenit stapan al mosiei respective. Denumirea Blajului provine de la numele acestui Blasius. De-a lungul timpului, Blajul a fost mentionat in limba latina ca "villa Blasii", iar mai apoi - in traducere maghiara - ca "Balázsfalva" (satul lui Blasiu), respectiv in germana sub forma "Blasendorf".
        La inceput, populatia localitatii a fost redusa, fiind alcatuita la 1650, anul primului recensamant, din membrii celor 20 de familii de randasi ai curtii nobiliare. Dezvoltarea orasului a survenit odata cu mutarea aici a resedintei Episcopiei Greco-Catolice, fapt care a adus cu sine infiintarea unor renumite institutii de invatamant, precum scolile Blajului, Biblioteca Arhidiecezana (cea mai mare biblioteca romaneasca din Transilvania) etc. La 19 mai 1737, Blajului i-a fost conferit statutul de oras.
        In anul 1754, prin eforturile episcopului Petru Pavel Aaron, la Blaj si-a deschis portile prima scoala publica cu limba de predare romana. Acest fapt l-a facut pe Ion Heliade Radulescu sa spuna: "aici a rasarit soarele romanilor". O inscriptie cu acest citat este montata pe cladirea in care a functionat scoala de obste. In anul 1790, populatia Blajului a ajuns la 1.000 de locuitori. La 1835, numarul de locuitori se ridica la 1.300. Dezvoltarea invatamantului si a comertului, precum si construirea caii ferate, au determinat o crestere substantiala a populatiei Blajului, care avea sa insumeze 2.338 locuitori la 1900 si 9.036 locuitori la 1941.
       Interzicerea Bisericii Romane Unite cu Roma de catre autoritatile comuniste, in octombrie 1948, a insemnat o grea lovitura pentru Blaj, deoarece intreaga elita intelectuala concentrata in Blaj a fost arestata si dispersata. Academia Teologica Greco-Catolica a fost inchisa, iar Biblioteca Centrala din Blaj a fost distrusa. O mare parte a cartilor a fost aruncata in raul Tarnava. Capelele institutelor de invatamant din Blaj au fost transformate in sali de sport. Corpul profesoral greco-catolic a fost imprastiat prin inchisorile comuniste. La recensamantul din 1956, în Blaj au fost consemnate 8.711 persoane, fapt explicabil prin deportari.

Descriere sumara

       Blaj -  municipiu in judetul Alba, Transilvania, Romania, cunoscut ca "Mica Roma". Are o populatie de 20.758 locuitori.        
       Blajul este situat in vestul Podisului Tarnavelor, la confluenta Tarnavei Mari cu Tarnava Mica, intr-o renumita zona viticola. Sursa de alimentare cu apa a municipiului Blaj este raul Sebes.        
       In Blaj isi are sediul Mitropolia Greco-Catolica de Alba Iulia si Fagaras. Catedrala "Sfanta Treime" a fost edificata între anii 1741 si 1749,  in stil baroc, dupa planurile arhitectilor vienezi de origine italiana Anton si Johann Martinelli. In aceasta catedrala sunt inmormantati episcopul Inocentiu Micu-Klein si cardinalul Alexandru Todea.

Populatia

Dupa nationalitate (recensamant 2002):
       Romani 17.099
       Maghiari 1.675
       Rromi 1.911
       Germani 60

Dupa religie (recensamant 2002):
       Ortodoxa 14752
       Romano-Catolica 734
       Greco-Catolica 3411
       Reformata 985
       Baptista 408
       Penticostala 220.

Transporturile

Drumuri nationale:
- D.N. 14 B (legatura cu Bucuresti, Cluj, Oradea).
- D.N. 7 (legatura cu Arad, Timisoara).
Drumuri judetene:
- D.J. 142 (legatura cu Tg. Mures)
Calea ferata face legatura directa cu orasele:
- Bucuresti, Cluj, Sibiu, Tg. Mures, Sovata (statiune),
Budapesta si Viena.
Aeroporturi in apropiere : Cluj, Sibiu, Tg. Mures.

 

 

|Harta site|    |Contact|   |Galerie foto|   |Link-uri utile|    |Informatii website|

               

 © Copyright 2008  - I.M. Clain Blaj  -  Toate drepturile rezervate